Obisk predstavnikov medresorske delovne skupine CLLD

datum: 31.05.2024

kategorija: LAS 2021-2027

V petek, 31. 5. 2024 je LAS V objemu sonca gostila obisk Medresorske delovne skupine (MDS) CLLD. MDS CLLD je odbor, ki spremlja napredek izvajanja Strategij lokalnega razvoja, ki jih izvajamo lokalne akcijske skupine pri uresničevanju programa lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost.

Lokalna akcijska skupina LAS V objemu sonca je bila zaradi zelo uspešnega delovanja v preteklih 16-ih letih izmed 37 lokalnih akcijskih skupin v Sloveniji izbrana za prvi obisk MDS CLLD. Z obiskom nas je počastila kar 9-članska skupina.

Skupino je vodila Marjeta Jerič, vodja MDS CLLD, nosilka uredbe LEADER/CLLD iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Iz istega ministrstva sta se obiska udeležili še Alina Cunk Perklič in Karmen Ševerkar. Iz Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja sta k nam prišli mag. Alenka Šesek, vodja Sektorja za razvoj podeželja in Tadeja Prilesnik, nosilka ukrepa CLLD. Iz Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj so skupino sestavljale mag. Branka Bugarin, vodja Sektorja za izvajanje nacionalnih in EU programov, Alja Dražumerič, nosilka uredbe CLLD ter članici MDS CLLD Andreja Budimir in Silva Furek.

Srečanje, katerega so se udeležili tudi podžupan Mestne občine Nova Gorica Anton Harej, župan občine Šempeter-Vrtojba mag. Milan Turk, župan občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon in župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar ter nekateri predstavniki Upravnega odbora LAS V objemu sonca in ekipa LAS V objemu sonca, smo pričeli v veliki dvorani na Mestni občini Nova Gorica.

V uvodnih minutah so goste pozdravili predsednica LAS V objemu sonca Tina Novak Samec, direktor RRA SEVERNE PRIMORSKE d.o.o. Nova Gorica Črtomir Špacapan in podžupan Mestne občine Nova Gorica Anton Harej. V nadaljevanju sta Tina Novak Samec in Fabijana Medvešček predstavili dosežke dela LAS V objemu sonca v zadnjih šestnajstih letih.

Po zaključku te predstavitve je udeležence nagovorila Marjeta Jerič, vodja MDS CLLD in poudarila pomen izvajanja lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost za lokalno območje.

Kratkemu pogovoru z župani glede izvajanja programa LEADER/CLLD, je sledila predstavitev primera dobre prakse projekta DOSTOPNOST DOBRIN IN STORITEV ZA RANLJIVE SKUPINE NA PODEŽELJU, sklad ESRR. Predstavitev projekta je izvedel predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec.

20240531_094440 20240531_094538  OBISK_1 OBISK_2

Še v dopoldanskem delu obiska smo se zapeljali v Brda, kjer nam je Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda predstavila Mladinski center Brda, kot rezultat projekta MLADINSKI CENTER ŠTALONI NA DOBROVEM – sklad EKSRP.

V restavraciji Belica je sledilo srečanje z županom Občine Brda Francem Mužičem.

-530187838572767064

V popoldanskem času sta bila predstavljena še dva odmevno izvedena projekta z območja LAS V objemu sonca.

V Prvačini nam je predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina mag. Darinka Kozinc predstavila projekt HIŠA ALEKSANDRINK – sklad EKSRP. Goste je s svojim nastopom navdušila tudi »aleksandrinka« Andrejka Humar.

 -2461149849530307627     444920618_870038945168747_8847405574620874027_n (1)

Obisk smo zaključili na Kmetiji Barkola, enem izmed članov Zavoda Konzorcij vinarjev Vipavske doline, kjer je dr. Klemen Lisjak iz Kmetijskega inštituta Slovenije predstavil uspešno zaključen projekt RAZVOJ NOVIH POTENCIALOV V VINOGRADNIŠTVU IN ENOTURIZMU SPODNJE VIPAVSKE DOLINE - ENOTOUR 2 – sklad ESRR . Ta projekt je bil tudi s strani Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj identificiran in sprejet kot uspešna in dobra zgodba ter se uvrstil kot EU PROJEKT – MOJ PROJEKT 2024, med TOP 20 projektov za 20 let Slovenije v EU. Goste je v zaključnem delu obiska s svojo prisotnostjo počastil tudi podžupan Mestne občine Nova Gorica Anton Harej.

IMG_2919