Predstavitev in zasaditev primera zeliščnega vrta v okviru projekta LAS VZ-TRAJNOST

datum: 14.09.2022

kategorija: LAS 2014-2020

V Bukovici, tik ob stavbi Občine Renče-Vogrsko, je v torek, 13. septembra 2022 potekala praktična predstavitvena delavnica v sklopu projekta LAS – Z znanjem do trajnostne prihodnosti naravnih virov – VZ-TRAJNOST z naslovom »PREDSTAVITEV in ZASADITEV PRIMERA ZELIŠČNEGA VRTA«.

zasaditev bukovica

Predstavitev in zasaditev zeliščnega vrta je izvedla USTANOVA FUNDACIJA BiT PLANOTA, socialno podjetje.


Predstavitvi in zasaditvi so se namreč pridružili vrtčevski otroci iz Vrtca v Bukovici, ki so najprej pridno poslušali in tudi odgovarjali na vprašanja Gaje Pavliha, ki je z animacijo pritegnila njihovo pozornost. Otroci so najprej napeto poslušali, spoznali kaj so zelišča, kaj potrebujejo za rast, za kaj vse jih lahko uporabljamo, katero orodje uporabljamo pri zasaditvi, podrobno je predstavila različne vrste zelišč, predvsem kako dišijo, nato pa je dala še napotke o postopku in poteku zasaditve. 

Nato je sledila akcija = praktični del. Vsak je vzel otroško lopatko in so se učili kako posaditi zelišča - najprej so v izkopano luknjo dodali humusno zemljo, nato so zelišče vzeli iz saditvenega lončka ter ga posadili. 

Predstavitev in zasaditev avtohtonih zelišč ter njihova uporaba je bila vrtčevskim otrokom, kot eni od ranljivih skupin, prikazana na nivoju, ki je za take malčke primeren. Z animacijo, prenosom znanja in njihovim sodelovanjem, se jim je ta doživeti dogodek zagotovo vtisnil v lep spomin, ki jih bo spremljal tudi kasneje, ko bodo razvijali svoj odnos do okolja, narave in virov. In ko bodo vedeli več o Varstvu, si pridobili dovolj Znanja ter razumeli pojem TRAJNOST, potem bodo VZ-TRAJNI.