Srečanje s člani LAS Loškega pogorja

datum: 26.05.2022

kategorija: LAS 2014-2020

Člani LAS Loškega pogorja so si dne 26. 5. 2022 na celodnevni strokovni ekskurziji ogledali lokalne znamenitosti ter odkrivali dobre prakse izvedenih projektov naše lokalne akcijske skupine LAS V objemu sonca. Srečanje nam je ponudilo tudi priložnost za izmenjavo izkušenj ter razvijanje idej za nadaljnje sodelovanje med LAS-oma.

Uvodoma je v Vili Vipolže v Brdih udeležence pozdravila predsednica LAS V objemu sonca, Tina Novak Samec, sicer direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. Udeležence je pozdravil tudi direktor  RRA SEVERNE PRIMORSKE d.o.o. Nova Gorica, Črtomir Špacapan, kot odgovorna oseba vodilnega partnerja LAS, ter predstavil delo razvojne agencije. Sledila je predstavitev LAS V objemu sonca. Strokovna vodja LAS V objemu sonca Fabijana Medvešček je zbranim predstavila delovanje LAS in izvajanje Strategije lokalnega razvoja, preko katere na območju z izvedbo projektov razvijamo podeželje in manjša urbana središča. V nadaljevanju so zbrani prisluhnili Tini Novak Samec, ki je predstavila izvedene projekte na območju Brd. 
Po okrepčilu s tradicionalno briško malico so gostje na sprehodu skozi srednjeveško vasico Šmartno spoznali dobre prakse treh projektov, ki so bili v Šmartnem podprti s sredstvi LAS. V sklopu projekta »ZGODOVINSKO IN TURISTIČNO INFORMATIVNE TABLE V ŠMARTNEM« se je postavilo informacijske table, ki obiskovalce vodijo skozi naselje brez spremstva vodnikov. Vasica Šmartno je bila tudi vključena v projekt »BRDA IN VINO«, katerega namen je bila izvedba prireditve, namenjene ustvarjanju novih priložnosti za povečano prodajo pridelkov na »domačem dvorišču« in oživitev arhitekturnega bisera. Prireditev je sedaj postala že tradicionalna in je prerasla v največji eno-gastronomski dogodek v Brdih. Pri ogledu Briške hiše so gostje spoznavali bivalno kulturo Brd in tradicionalno vinsko klet, ki je nastala kot točka tehniške dediščine v sklopu projekta »CENTER TEHNIŠKE DEDIŠČINE KUJ.ME«. 
Po dopoldanskem ogledu Brd so dan nadaljevali v Vipavski dolini. Ogledali so si grad Rihemberk, ki tudi skozi projekt »VZPOSTAVITEV GRADU RIHEMBERK…« postaja središče trajnostnega turizma Goriške. Pot so nato nadaljevali še do kraja Dornberk, kjer je bila izvedena predstavitev projekta »INOVATIVNO PARTNERSTVO ZA RAZVOJ VINOGRADNIŠTVA IN ENOTURIZMA SPODNJE VIPAVSKE DOLINE«. Dan so zaključili s poznim kosilom.