Mirenski grad - stičišče generacij in ustvarjalnosti

datum: 07.12.2019

kategorija: LAS 2014-2020

Na Mirenski Grad še zdaleč ne zahajajo le verniki, ampak je postal Marijin dom v sklopu samostana lazaristov kraj druženja in ustvarjanja ljudi različnih generacij. Odkar so ti prostori vključeni v projekt LAS V OBJEMU SONCA, nudijo še dodatne aktivnosti za preživljanje prostega časa in povezovanje, tako da se je tam razvilo pravo stičišče generacij.

V Marijinem domu so se programom za družine postopoma pridružile dodatne vsebine in delavnice ter pritegnile vse več uporabnikov. Srečujejo in izobražujejo se v prostorih, ki postajajo tudi s pomočjo projekta "Stičišče generacij Mirenski Grad" vse bolj urejeni in obnovljeni. Tako so od spomladi zamenjali večino oken. "Prihranek energije je resnično občuten. Poleti je bila hiša po tej zaslugi prijetno hladna, pozimi pa je topla," je zadovoljna vodja projekta Andreja Ličen.  

V Marijinem domu je nenehno živahno, vsakodnevno odmeva otroški smeh, iz kuhinje prijetno diši, po hodnikih se razlegajo zvoki inštrumentov, naokrog pa se sprehajajo obiskovalci in spoznavajo ta kraj z bogato zgodovino, kar potrjuje, da je Mirenski Grad medgeneracijsko, izobraževalno in kulturno središče. K temu pripomorejo poleg vodilnega partnerja, tamkajšnjega Samostana lazaristov, tudi ostali partnerji, to so Občina Miren-Kostanjevica, Dom upokojencev Nova Gorica, Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, OŠ Miren in Krajevna skupnost Miren. Vsak prispeva svoj delež, da si udeleženci ob podpori mentorjev lahko nabirajo nova znanja in veščine na kuharskih delavnicah, ustvarjalne delavnice v sodelovanju z mirensko Hišo dobre volje privabijo na Grad starejše in ti si z otroki izmenjujejo obiske.

Na svoj račun pridejo tudi željni širjenja glasbenih obzorij, saj poučujejo kitaro in klavir, mladi pa tudi kot prostovoljci nesebično predajajo svoje znanje. Veliko zanimanja je požel tudi šiviljski tečaj (na sliki), ki ob sobotah krepi ročne spretnosti udeležencev.

Motivi Mirenskega Gradu so vtisnjeni v likovna dela učencev OŠ Miren, nastala na dveh slikarskih delavnicah so jih na septembrski razstavi "Moj pogled na Mirenski Grad" postavili na ogled v dvorani Gnidovčevega doma.

Še trije trajni izdelki nastajajo kot plod delavnic za ohranjanje kulturne dediščine pod okriljem Stičišča generacij. To točko želijo bolje predstaviti in jo približati obiskovalcem na različne načine. V pripravi je nova brošura, ki jo je z zgodovinskega vidika opremil zgodovinar dr. Vojko Pavlin, v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem Miren-Kostanjevica bodo izdali nove razglednice, pred cerkvijo bodo predvidoma v začetku prihajajočega leta zamenjali predstavitveno večjezično tablo, na kateri bodo posodobili podatke, Mirenski Grad pa bo mogoče odkrivati tudi s pomočjo multimedijske predstavitve, ki bo dobrodošla popestritev ob vodenih ogledih skupin obiskovalcev.

Projekt "Stičišče generacij Mirenski Grad" je eden od desetih, ki se izvajajo v okviru programa lokalnega razvoja LAS V objemu sonca s sofinanciranjem iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.