Bodo avtohtone briške sorte prebudile grad Dobrovo?

datum: 01.12.2019

kategorija: LAS 2014-2020

Potem ko so v Brdih letos s pomočjo sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru LAS V OBJEMU SONCA že odprli Mladinski center Štaloni, sta Občina Brda in Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda partnerja tudi v projektu UTRJEVANJE ZELENEGA TURIZMA S POUDARKOM NA AVTOHTONIH SORTAH IN NARAVNI DANOSTI BRD, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Briške avtohtone sorte bodo dobile svoj prostor na Dobrovem, kjer jih bodo mladi in ostali ljubitelji briških dobrot lahko bolje spoznali in okusili. Predstavitvam, delavnicam in degustacijam bo namenjen pred kratkim zastekljen paviljon, ki bo ob notranjem dvorišču dobrovskega gradu ponujal priložnost za druženje in pridobivanje novih znanj.  V prihodnjih mesecih bodo tam člani Društva oljkarjev Brda na delavnicah približali udeležencem različne sorte oljk, ki uspevajo v Brdih, in jih med drugim naučili, kaj odlikuje kakovostna olja, s katerimi se ponašajo večkrat nagrajeni briški pridelovalci.

Posebno mesto bo v novo urejenih prostorih pripadlo briški rebuli, ki vse bolj odmeva tudi med svetovnimi poznavalci vin. Brici močno verjamejo v velik potencial te domače sorte. Paviljon bo tako izvrstna postojanka na poti vinskega turizma, kjer bodo obiskovalci v zibelki rebule morebiti lahko spoznali to sorto tudi iz širšega prostora, a krona neomajno pritiče zlati briški kraljici.

Poleg tega želijo sodelujoči v projektu prispevati k ohranjanju tipične briške kulinarike, zato bo na gradu Dobrovo dišalo tudi po jedeh, kot so jih nekoč pripravljale Brike, še vedno pa to spretno počnejo članice Društva briških žena in deklet, zato bodo njihove delavnice zagotovo pritegnile številne gurmane, pa tudi tiste, ki radi vzamejo v roke kuhalnico.  

Dragoceno znanje in izkušnje bodo prenesli tudi na dijake Šolskega centra Nova Gorica - Biotehniške šole iz Šempetra, ki bodo tako spoznavali briške adute, naravne danosti in biotsko raznovrstnost Brd ne le v učbenikih, ampak tudi neposredno v domačem okolju in s čudovitim razgledom, ki se razprostira s te kamnite grajske terase. Predvidene vsebine, ki jih bo v prihodnosti mogoče nadgraditi tudi z razvojem ponudbe v sosednjih izpraznjenih prostorih nekdanjega Turistično informacijskega centra, bodo obenem gradu povrnile utrip.

Na srečanjih v paviljonu ne bo manjkalo navdiha za snovanje novih idej za razvoj trajnostnega turizma in novih turističnih produktov v povezavi s kmetijsko dejavnostjo in kulturno dediščino. Program posameznih delavnic bo pravočasno objavljen.