Gibajmo z virtualnim trenerjem

datum: 01.12.2019

kategorija: LAS 2014-2020

Pri uporabi mobilnih naprav običajno mirujemo oz. se premikamo le po zaslonu, nova mobilna aplikacija TREKI, ki je bila razvita v okviru projekta LAS V objemu sonca, pa je namenjena temu, da nas usmerja po trasah v naravi, kjer so postavljena orodja za vadbo. Tako se lahko gibamo na prostem, družimo, krepimo zdravje in obenem bolje spoznavamo domače okolje.

Za to so poskrbeli partnerji v projektu TREK – Rekreacija na prostem v občinah Miren –Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba, ki se je pravkar zaključil in je eden od štirih v okviru LAS V objemu sonca, sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Izgovori, da ne veste, kje bi začeli, kako se uporablja telovadno orodje, pravilno izvaja vaje, da je telovadnica zaprta ravno, ko imate čas za rekreacijo, odslej odpadejo, prav tako stroški članarin. Vse, kar potrebujete, je mobilna naprava, za ustrezen prostor za druženje in gibanje pa so poskrbele občine, ki so se odločile, da vzpostavijo telovadnici na prostem; prvo so uredili v bližini Hiše dobre volje v Mirnu, kjer so naprave prilagojene tudi starejšim in osebam s težavami v gibanju, drugo pa so postavili v Volčji Dragi na Lakenessu, kjer se zbirajo predvsem mladi.

Občina Šempeter – Vrtojba je že imela površine za rekreacijo na prostem, ki pa so postale s pomočjo posebnega informacijskega zaslona, nameščenega v Mladinskem centru Vrtojba, bolj razvidne in povezane. Projektni partner Zavod KŠTM Šempeter – Vrtojba s to pridobitvijo in inovativno aplikacijo spodbuja vse občane, željne brezplačne alternative vadbe na podeželju in aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, k izmeničnem obiskovanju telovadnic na prostem in različnih poti, ki jih sami izberemo na aplikaciji TREKI, ta pa nas nato vodi od točke do točke, pri tem pa sledimo virtualnemu trenerju.

Omenjeno informativno-motivacijsko mobilno orodje je razvilo novogoriško podjetje Cobit, s čimer želi uporabnike med drugim motivirati, da se čim večkrat odpravijo v okolico in spoznavajo kraj še nekoliko drugače, ne nazadnje pa tudi, da se zazrejo vase.

"Človek je del narave. Kdaj ste zadnjič sredi polja razširili roke, dali glavo vznak in se ozrli v nebo? Premagajte zadrego – na virtualni TREKI progi je to povsem običajno," pozivajo v Cobitu in dodajajo, da opazovanje narave lahko v nas sprošča hormone sreče. "Vaš virtualni trener vas bo presenetil tudi s kakšno vajo, pri kateri boste lahko pobližje spoznali drobne prebivalce tal. Poleg tega kar nekaj raziskav ugotavlja, da gibanje v naravi pomaga pri premagovanju stresa, umirja in ugodno vpliva na fizično in psihično stanje."

V vsaki od treh sodelujočih občin so izrisane virtualne poti z označenimi šestimi točkami za izvedbo različnih vaj. Izhodišče in cilj krožne poti po občini Šempeter – Vrtojba je pri  Mladinskem centru Vrtojba. Po poteh obiskovalca vodi figura Avatar, ki na zaslonu mobilne naprave spremlja njegovo gibanje, hodi ali teče, in ko uporabnik najde točko, ki je predvidena za vadbo, priskoči na pomoč virtualni osebni trener. Slednji z nazornim prikazom razloži, kako pravilno izvesti vajo, program pa je zasnovan tako, da uporabnika zadrži na lokaciji posamezne točke, dokler ne mine čas, namenjen izvedbi vaj. Po uspešno opravljeni vaji se osvojena točka obarva in lahko nadaljujete pot. Ob premikanju po poti uporabnik s pomočjo kompasa dobiva občutek za orientacijo v prostoru.

Ker se ob vsakem obisku proge ponuja različen nabor vaj, rekreacija na prostem ne postane dolgočasna ali enolična. TREKI ponuja možnost zbiranja priznanj, in tako motivira uporabnike k čim pogostejšim obiskom trase. To lahko počnejo bodisi sami bodisi z družino ali v skupini, kajti v aplikaciji so na voljo vaje različne stopnje zahtevnosti. Eden od ciljev projekta je namreč medgeneracijsko druženje, zato starost ni ovira, da se ne bi podali v telovadnico v naravi.

Projektni partnerji - poleg že navedenih še MM dogodki, Jernej Medvešček s.p., Zavod Con Sense in Društvo Mladi Renče-Vogrsko - so v aktivnosti zajeli tudi brezposelne in socialno šibkejše, saj je gibanje na prostem dostopno vsem, ne glede na finančni položaj, opisan način vadbe pa je zabaven, prijeten in koristen ter stremi h kakovostnemu preživljanju prostega časa, ki je marsikomu vedno bolj skopo odmerjen. Čeprav pogosto hitimo po vsakodnevnih opravkih in se preredko ustavimo, da bi poklepetali s sokrajani, se bodo naše poti morda srečale prav na kateri od točk na TREKI progah, ki so hitro in lahko dostopne, potrebna je le volja! Pa ne pozabite s seboj vzeti 'pametni' telefon... 

Z inovativno mobilno aplikacijo se v telovadnico spreminja naš širši prostor. Sistem je zasnovan tako, da se bo vsebine na https://treki.si/ tudi po izteku projekta dopolnjevalo z novimi informacijami, vadbami in napotki občanom, ki na območju (zaenkrat) treh sosednjih občin koristijo kapacitete, povezane v sistem rekreacije na prostem.