Do Ledene jame z virtualno resničnostjo

datum: 22.11.2019

kategorija: LAS 2014-2020

Goriško podeželje je prepleteno z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, ki obiskovalce osupnejo že ob pogledu in razkrivajo edinstvena bogastva tega območja. A kaj ko nekaterim ljudem telesne pomanjkljivosti preprečujejo dostop do teh lepot v našem okolju! Kmalu niti gibalno ovirane osebe, starejši ali gluhi ne bodo več prikrajšani za lepote Velike ledene jame v Paradani v Trnovskem gozdu za kar bodo poskrbeli v sklopu projekta INTERAKTIVNI TURIZEM ZA VSE, ki je povezal šest lokalnih akcijskih skupin iz različnih delov Slovenije, med njimi tudi LAS V objemu sonca.

Če ne moreš z lastnimi nogami, pa lahko skrite kotičke dosežeš s tehnologijo navidezne resničnosti, so prepričani v Zavodu za razvoj kulturnih dejavnosti ranljivih skupin Ažmurk, kjer so kot partnerji v projektu poprijeli za video in fotografsko opremo ter se odpravili na teren proti Mali Lazni in po gozdni cesti proti svetovno znani jami z večnim ledom. Kamere so vklopili na parkirišču in se spustili do vhoda v jamo, in to skozi letošnje leto večkrat ponovili, saj so pot posneli zgodaj spomladi, ko je bila še odeta v sneg, nato poleti in nazadnje jeseni, tako da se bodo virtualni obiskovalci lahko po njej sprehodili in jo občudovali v vseh letnih časih.

Projekt "Interaktivni turizem za vse" je predvsem odgovor na smernice o razvoju dostopnega turizem v Evropi. Slovenijo na tem področju čaka še precej dela. V Zavodu Ažmurk se zavedajo teh potencialov in jih želijo razvijati tudi s tovrstnimi aktivnostmi, kot je izdelava video predstavitve s pomočjo vse bolj priljubljenih sodobnih tehnologij.

"Poleg tega, da je to izvrstna promocija zanimivih turističnih točk, je sodelovanje v projektu tudi odlična priložnost za vključevanje invalidov v delo, saj so se naučili uporabe video kamere in montaže, skratka želimo jih čim bolje usposobiti in naučiti novih znanj in veščin," je menil strokovni sodelavec Zavoda Ažmurk Aleksander Grum in napovedal, da si bo končni izdelek še letos mogoče brezplačno ogledati na spletni strani www.azmurk.si.

Kdor bo pobrskal po računalniku ali pametnem telefonu, bo lahko naravno in kulturno dediščino spoznal v nekaj minutni predstavitvi tudi v domačem naslanjaču, le z uporabo novih tehnologij vizualnih komunikacij. "Ker smo pot do Ledene jame posneli s posebno kamero, ki zajame 360 stopinj, se lahko prestaviš v ta prostor in ga opazuješ z vseh zornih kotov, tudi če v njem nisi fizično prisoten. Če si nadeneš posebna očala, se dejansko počutiš, kot bi bil na sprehodu po Trnovskem gozdu," je prednosti inovativnega pristopa, ki omogoča popolno doživetje tudi invalidom, opisal Grum.

Da bi bil video privlačen in poučen, mu bodo dodali razne vsebine, ki si jih bo gledalec poljubno izbiral, in tako odkrival neposredno okolico in vhodni del 385 metrov globoke in 1550 metrov dolge jame, v kateri so nekoč izrezovali 10 do 40 kg težke kose ledu in jih ponoči na vozovih prevažali v Gorico, Trst in celo Egipt. Velika jama v Paradani, za katero je značilna temperaturna inverzija in s tem povezana specifična botanika, je zavarovana kot naravni rezervat.

Turistični produkti, ki z uporabo sodobnih tehnologij nastajajo na območjih sodelujočih LAS, bodo ponujeni lokalnim turističnim točkam, turističnim vodnikom in muzejem kot nov pristop virtualne promocije, namenjene predvsem osebam s posebnimi potrebami. Sredstva za sofinanciranje projekta so LAS dobile na javnem razpisu, ki ga je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Tudi LAS V Objemu sonca tako stopa v smer večje dostopnosti turizma za vse.