Po Planoti z električnimi kolesi in vodičem »Planota Biking«

datum: 16.11.2019

kategorija: LAS 2014-2020

"Kolesarski turizem je v velikem porastu in tudi na Planoti vsako leto opažamo več kolesarjev in družin na kolesih. Za tiste manj fizično pripravljene bodo na voljo električna kolesa, vsi pa bodo lahko sledili elektronskemu vodiču," je o projektu Kolesarjenje po Banjški in Trnovski planoti povedal njegov vodja Darijan Krpan.

To je eden od štirih projektov, ki se izvajajo na območju LAS V objemu sonca s pomočjo pridobljenih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Kolesarje želijo partnerji - Ustanova Fundacija BIT Planota, Mestna občina Nova Gorica, Zavod Turistično središče Planota Solkan, Gostilna s prenočišči Martina Gorjan s.p. in Dejan Strgar - zadržati v teh krajih čim dlje in jim ponuditi celovito izkušnjo, zato bodo oblikovali konzorcij ponudnikov na Trnovski in Banjški planoti in pripravili turistične kolesarske pakete, ki bodo združevali aktivna doživetja, lokalne dobrote, butične izdelke, prenočitve in ogled znamenitosti. Vse to je že predstavljeno na zloženki z zemljevidom tega območja, kjer je zarisanih in opisanih sedem krožnih poti, dolgih od 16 do 27 km.

"Primerne so tudi za zahtevnejše kolesarje in potekajo po različnem terenu. Doslej smo posneli relacije od Lokvi proti Mali Lazni, načrtujemo pa še preostale, ki jih bomo nato prenesli na spletno aplikacijo »Planota Biking«, ki bo prek mobilnega telefona služila orientaciji med vožnjo," je pojasnil Krpan.

Zgovorna so že poimenovanja kolesarskih poti: Zeliščna in medena gozdna pot, Razgledi med Alpami in Jadranom, Pot tradicije in gozda, Skozi osrčje Trnovskega gozda... Vse to bo od prihodnje pomladi mogoče spoznavati in občudovati tudi z izposojenimi električnimi kolesi, ki jih bodo ponudili obiskovalcem na postajah v Zeliščnem centru Grgarske Ravne, v gostilni Winkler in pri Dejanu Strgarju, kjer bodo lahko presedlali tudi na konjski hrbet in kampirali.

Nad razkošjem Banjške in Trnovske planote so navdušeni tako domači gostje kot turisti iz bolj oddaljenih destinacij, ki bodo s pomočjo projekta laže odkrivali vse njene čare, saj jih na kolesarskih poteh kličejo k postanku naravne in kulturne znamenitosti, okrepčajo se na turističnih kmetijah in pri drugih gostinskih ponudnikih, se spočijejo v prenočitvenih namestitvah, in tako ujamejo pravi utrip teh krajev.

Foto: Damijan Simčič - ZOSO foto