FESTIVAL ZELIŠČ

datum: 19.09.2018

kategorija: LAS 2014-2020

V Zeliščnem centru v Grgarskih Ravnah je v soboto, 15. septembra 2018, v sklopu projekta sodelovanja lokalnih akcijskih skupin, INTEGRALNI TURISTIČNI PRODUKT ZELIŠČARSKE DEDIŠČINE, Fundacija BIT Planota organizirala festival, namenjen zeliščem, postopkom njihove predelave in priprave različnih izdelkov in proizvodov.

Festival pa je predvsem namenjen promociji zelišč, saj neglede na bogato naravno in kulturno dediščino zeliščarstva na Slovenskem, zaradi nepovezanosti deležnikov, ostaja veliko neizkoriščenega potenciala na področju pridelovanja in predelovanja zelišč. Z odprtjem vrat zeliščarskega centra je bila na festivalu prikazana najrazličnejša ponudba – od destilacije, sušenja in izdelave parfumov pa do možnosti embaliranja izdelkov ipd. Osrednja tema  je ponazarjala povezavo zelišč in čokolade. V ta namen je bila pripravljena tudi predstavitev postopka izdelave in degustacijo čokolade z zelišči. Pomemben del prireditve je bila tudi tržnica ponudnikov, ki je bila namenjena posameznikom, podjetjem, nevladnim organizacijam, ki se ukvarjajo s pridelavo in/ali predelavo zelišč in drugih rastlin.V imenu RRA SEVERNE PRIMORSKE d.o.o. Nova Gorica kot vodilnega partnerja LAS V OBJEMU SONCA, je zbrane nagovoril tudi direktor Črtomir Špacapan.

Več informacij o projektu INTEGRALNI TURISTIČNI PRODUKT ZELIŠČARSKE DEDIŠČINE, sofinancirenem iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, najdete tukaj.