Nazaj k naravi z novimi pristopi

Samooskrbno vrtnarstvo oz. pridelava hrane v katero posameznik vloži lastno energijo in spremlja rastlino od sajenja do krožnika, pridobiva na vrednosti.

Datum začetka: 01.03.2013
Datum konca: 15.06.2014

Sredstva leader: 14.009,35 EUR
Lastna sredstva: 3.536,89 EUR
Celotna sredstva: 17.546,24 EUR

Nosilec: Šolski center Nova Gorica
Kontaktna oseba: Neža Pavzin

Partnerji: Mestna Občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba, Občina Miren-Kostanjevica, Občina Brda, Društvo za biološko dinamično gospodarjenje Ajda Goriška

 

S projektom bodo za pridelovalce hrane oziroma kmete organizirana praktična usposabljanja in izobraževanja, kjer si bodo pridobili uporabna znanja in s katerimi bodo lahko izboljšali delovni proces ter povečali konkurenčnost kmetije. Seznanili se bodo z novostmi pri uporabi tofarmacevtskih proizvodov ter ostalih sredstev za zaščito in z ekološkimi načini pridelave hrane ter si pridobili informacije za črpanje nepovratnih sredstev. Samooskrbno vrtnarstvo oziroma pridelava hrane, v katero posameznik vloži lastno energijo in spremlja rastlino od sajenja do krožnika, pridobiva na vrednosti. Osveščanje o zdravi prehrani je prisotno zlasti med mladimi družinami, ki jim ni vseeno, kaj uživajo njihovi otroci. Eden izmed ciljev je tudi usposobiti širši krog zainteresiranih ljudi, da si bodo pridobili osnovna znanja o pridelavi hrane na domačem vrtu, obenem pa, da bodo višek pridelkov znali odprodati oziroma zamenjati v smislu “naturalne menjave” – vzpostavitev mrež, ki v zaostrenih gospodarskih razmerah pomenijo način lažjega  preživetja.