Rebula skozi čas

Na posvetu so z dvigom zavedanja o kakovosti rebule, povečali prepoznavnost te briške kraljice ter lokalnim vinarjem in podjetnikom ponudili možnost za sodelovanje z večjimi in bolj priznanimi odjemalci.

Datum začetka: 01.04.2013
Datum konca: 27.06.2013

Sredstva leader: 23.285,67 EUR
Lastna sredstva: 6.943,59 EUR
Celotna sredstva: 30.229,26 EUR

Nosilec: Sinefinis proizvodnja in trženje vina d.o.o.
Kontaktna oseba: Matjaž Četrtič

Partnerji: Občina Brda, Vinska klet “Goriška Brda” z.o.o. Dobrovo, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Goriški muzej Kromberk

 

Glavna zamisel za izvedbo projekta je izhajala iz potrebe po višanju zavedanja o kakovosti domačih lokalnih proizvodov Goriških Brd, in sicer rebule – tradicionalne sorte grozdja in vina. S projektom se je prikazalo zgodovino pridelave rebule, njeno povezavo z blagostanjem lokalnega prebivalstva ter strežbo vina nekoč in danes. Na posebnem dogodku so strežbo rebule predstavili s prenjenimi jedmi, pripravljenimi pod izkušenimi rokami nekaterih izmed najbolj priznanih kuharjev v svetovnem merilu. V okviru tega dogodka se je izvedla delavnica, namenjena mladim, ki je temeljila na učenju kulture pitja vina. Izdelala se je knjiga, ki združuje zgodovino, etnologijo območja ter način pridelave vinske sorte in njene rabe, ter recepte prisotnih mojstrov, z namenom odpiranja možnosti kombinacije rebule z najprestižnejšimi jedmi. To bo vplivalo na prepoznavnost briške kraljice ter lokalnim vinarjem in podjetnikom ponujalo možnost za sodelovanje z večjimi in bolj priznanimi odjemalci tudi izven Slovenije.