Od vrtnine do umetnine - goriški radič

Prebiranje radiča nekoč. Danes z ohranitvijo pridelave goriškega radiča ohranjamo kulturno dediščino in izročilo ter zagotovljamo možnost zaslužka z vrtnino, ki je tržno nadvse zanimiva.

Datum začetka: 01.01.2012
Datum konca: 27.06.2013

Sredstva leader: 23.711,29 EUR
Lastna sredstva: 6.150,93 EUR
Celotna sredstva: 29.862,22 EUR

Nosilec: Mestna občina Nova Gorica
Kontaktna oseba: Dejana Baša

Partnerji: Turistična zveza – TIC Nova Gorica

 

Zimski radič je bil v preteklosti pomemben vir dohodka kmečkih posestev. Pridelovalci so sami skrbeli za vzgojo semena in so z leti selekcionirali radič, ki ima danes značilno obliko vrtnice. Čeprav je pridelava zimskega radiča še vedno ohranjena v številnih krajih na Goriškem, postaja s staranjem in manjšanjem kmečkih družin njegova pridelava ogrožena. S tem projektom se je potencialne potrošnike seznanilo o izjemnosti in pomenu te vrtnine in pridelovalcem odprlo pot v najboljše restavracije. V okviru projekta so bile izvedene tematska razstava o radiču, terenska delavnica in tiskovna konferenca ter izdelan promocijski material (zgibanka, rolo stojala, spletna stran in koledar). Organizirani so bili kulinarični večeri z delavnicami. S tem projektom se je spodbudilo tudi mlade, da bi z ohranitvijo pridelave goriškega radiča ohranili kulturno dediščino in izročilo ter si istočasno zagotovili možnost zaslužka z vrtnino, ki je tržno nadvse zanimiva.