Otvoritev muzeja sanitete prve svetovne vojne v stari vežici v Renčah z vsebinami projekta sodelovanja LAS »POT MIRU – DEDIŠČINA PRVE SVETOVNE VOJNE«

datum: 17.05.2021

kategorija: LAS 2014-2020

V petek, 14. maja 2021 je potekala uradna otvoritev muzeja sanitete prve svetovne vojne v stari vežici v Renčah. Vsebine za izvedbo razstave so bile zbrane in pripravljene v sklopu projekta sodelovanja LAS »POT MIRU – DEDIŠČINA PRVE SVETOVNE VOJNE«.

Projekt sodelovanja LAS »POT MIRU – DEDIŠČINA PRVE SVETOVNE VOJNE« je nastal iz potreb in iz pobud lokalnega prebivalstva, da se dediščino soške fronte, ki predstavlja pomembno dediščino slovenske in evropske zgodovine, ohrani.  Zato smo lokalne akcijske skupine,  ki zavzemamo celotno območje soške fronte,  to je naš LAS V objemu sonca, katere vodilni partner je RRA SEVERNE PRIMORSKE d.o.o. Nova Gorica in sosednji LAS-i:  LAS Dolina Soče, LAS Vipavska dolina in LAS Gorenjska košarica, skupaj pristopili k uresničevanju in razvoju ideje ohranjanja spomina na Prvo svetovno vojno. Konstruktivno sodelovanje in povezovanje med našimi goriškimi občinami, strokovnimi zunanjimi institucijami Ustanovo »Fundacijo Poti miru v Posočju« ter Društvom soška fronta 1915-1917 je prispevalo k razvoju zgodovinskega turizma. S projektom, ki je bil  sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, je bila pripravljena strokovno-znanstvena podlaga za uresničitev muzeja v stari vežici v Renčah.